Cukinia u mnie w kuchni ma swoje szczególne miejsce. Gości na stole w najróżniejszych postaciach. Od ciast, przez różnego rodzaju zupy-krem, racuchy, kotlety, sałatki zaprawiane na zimę po moją ulubioną : cukinię faszerowaną.
Cukinie należą do warzyw o niesamowitym smaku. Odmiana żółta posiada lekko maślany posmak dlatego jak dla mnie ta odmiana jest zdecydowanym faworytem.
Składniki :
- 500g mięsa mielonego
- 1 duża cukinia żółta
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- bułka tarta
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie, oregano, tymianek, bazylia, pietruszka, natka selera,kapary
- ziele angielskie, liść laurowy.
- oliwa z oliwek.
cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodając ziele angielskie i liść laurowy.
Gdy cebula się zeszkli, wyciągamy ziele angielskie i liścia, a następnie dorzucamy na patelnie mięso mielone. Razem podsmażamy.
W międzyczasie myjemy cukinie,( ja obrałam ją ze skórki) przekrawamy na pół wzdłuż i łyżką wydrążamy środek i kroimy go na drobno.
Pokrojony środek z cukinii dodajemy na patelnie, do podsmażonego mięsa i smażymy jeszcze przez chwilę.
W tym czasie możemy przygotować posypkę mieszając bułkę tartą z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, oreganem, solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku z oliwą z około 3 łyżkami oliwy z oliwek.
pęczek natki pietruszki, natkę selera kapary i świeżą bazylię siekamy na drobno i dodajemy do naszego mięsa mielonego.
patelnie ściągamy z palnika i czekamy chwilę aż nieco ostygnie.
Następnie dodajemy dwa jajka i parę łyżek bułki tartej żeby sos nabrał zwartej konsystencji.
ostatnim etapem jest nadzianie naszej cukinii i posypanie wcześniej przygotowaną kruszonką.
Mi zostało farszu po nadzianiu cukinii więc resztą nadziałam wydrążone pomidory.
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na ~175 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
0 komentarze