,

muffinki czekoladowe z jogurtem greckim

22:21

Na 12 sztuk muffin:

  • 120 g masła 
  • 150 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 100 g jogurtu greckiego
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Masło ubijamy na puszystą masę z połową cukru,  i cukrem wanilinowym.
Następnie utrzeć , dodając po jednym żółtku.
Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, następnie stopniowo dodajemy do masy maślanej na przemian z białkami, jogurtem greckim  i stopioną czekoladą delikatnie mieszając łyżką. 

Tak przygotowaną masę wlewamy do blachy z papilotkami i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.

( ja do środka muffin przed włożeniem do piekarnika włożyłam po kostce czekolady miętowej, innym zaś razem dałam po łyżeczce konfitury morelowej




You Might Also Like

0 komentarze

About me

Nie jestem MasterChef'em.
Nie gotuje idealnie, tak jak każdy jestem tylko człowiekiem i mam prawo błądzić.
Czasem sypnę za dużo mąki, czasem drożdżówka nie wyrośnie, czasem beza opadnie. Mimo tych niepowodzeń nie poddaje się, tylko zawiązuje fartuch i działam dalej.
Największym sukcesem jest dla mnie to, że osoby które raz spróbują mojego wyrobu, wracają po więcej. :))


prawa autorskie

Zdjęcia umieszczane na moim blogu są mojego autorstwa. Proszę o niekopiowanie ich bez mojej zgody i poszanowanie moich praw!