składniki na 12 babeczek :
- 2 szklanki mąki
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 120g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanka mleka
- kilka kropel soku z cytryny
- garść liści mięty
- skórka z połowy cytryny
miętę ucieramy w moździerzu z łyżką cukru, dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Masło ucieramy z resztą cukru na gładką masę, następnie dodajemy jajka.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym stopniowo dodajemy ją do margaryny na przemian z mlekiem.
Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny i zmiażdżone liście.
Całość mieszamy.
Masę wykładamy do formy wyłożonej papilotkami, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut.
Gdy babeczki będą upieczone ( sprawdzamy wbijając wykałaczkę, jak na wykałaczce zostanie ciasto- są jeszcze surowe, gdy wykałaczka będzie czysta - muffiny są gotowe )
wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie jeszcze przez chwilę aby forma ostygła.
Gdy babeczki będą upieczone ( sprawdzamy wbijając wykałaczkę, jak na wykałaczce zostanie ciasto- są jeszcze surowe, gdy wykałaczka będzie czysta - muffiny są gotowe )
wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie jeszcze przez chwilę aby forma ostygła.
Na babeczki wyłożyłam masę przygotowaną z tego przepisu na lukier masłowy, jedynie barwnik zamieniając zmiażdżonymi liśćmi mięty pieprzowej.
0 komentarze