Przepis na tą zupę zdradził mi mój pucio, przyrządził ją gdy przyleciał w odwiedziny do Polski.
Byłam przekonana że będzie smaczna, bo według mnie jest jednym z najlepszych kucharzy u mnie w rodzinie.
Zupa na bazie bulionu z łososia dorsza i krewetek o aksamitnym posmaku mleka kokosowego i cytrynowej nucie która nadaje jej egzotycznego wyrazu.
Polecam gorąco spróbowanie jej, jestem przekonana że trafi do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za aromatem zup rybnych.
składniki :
- krewetki koktajlowe 20 dkg
- łosoś filet 20 dkg
- filet z dorsza 20 dkg
- mleko kokosowe 4 łyżki
- skórka z cytryny
- kawałek zielonej części pora
- mała marchew
- mała pietruszka
- kostka rosołowa 1 sztuka
- sól do smaku
- seler korzeniowy
- ziele angielskie 2-3 sztuki
- seler naciowy 1 gałązka
ponadto:
- bagietka
- główka czosnku
- sól
- masło
Sposób przygotowania
Z Marchewki, pietruszki, selera (naciowego i w korzeniu) liścia pora oraz ząbka czosnku gotujemy wywar. Dodajemy ziele angielskie i kostkę rosołową.
w międzyczasie możemy przygotować zapiekaną bagietkę z masłem czosnkowym.
główkę czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy soli i mieszamy go z połową kostki masła.
przygotowany masłem smarujemy przekrojoną bagietkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i zapiekamy aż masło się rozpuści a bagietka będzie rumiana.
Krewetki obieramy z ogonków, dodajemy do wywaru razem z filetem z dorsza i łososiem, gotujemy dalej na małym ogniu.
Gdy ryby i krewetki będą ugotowane dodajemy startą skórkę z cytryny oraz zabielamy 4 łyżkami mleka kokosowego(można dodać więcej).
Doprawiamy zupę kucharkiem i pieprzem do smaku.
Po chwili zupa jest gotowa.
0 komentarze