Jakiś czas temu szukałam kulinarnych inspiracji w przydomowym ogródku.
Nie musiałam długo czekać aż pomysł sam wleciał mi do głowy;)
Zielony, niepozorny jarmuż. Jedna z najstarszych odmian kapusty bogata w witaminy K, witaminy A, witaminy C. Jest źródłem żelaza i sulforafanu ( związku o działaniu przeciwnowotworowym) Posiada właściwości przeciwzapalne i ma wysoką zawartość silnych przeciwutleniaczy, które odmładzają organizm.
Po takiej liście zalet nie sposób nie dołączyć go do swojego jadłospisu, w szczególności, że o tej porze roku mamy go pod dostatkiem :)
Ja postanowiłam przyrządzić z niego pesto, z dodatkiem pietruszki.
Składniki :
- duża główka jarmużu
- pęczek natki pietruszki
- dwie gałązki naci selera
- opakowanie orzeszków pinii ( 75 g)
- 200g słonecznika łuskanego
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jarmuż dokładnie umyć. ( jeżeli chcemy się pozbyć ewentualnych domowników znajdujących się na naszej kapuście, zamaczamy go w misce z woda z dodatkiem łyżki octu. Owady momentalnie opuszczą naszą zieleninę ;)
Natkę selera i pietruszki oraz umyty i osuszony jarmuż siekamy, orzeszki pinii i słonecznik prażymy na patelni, czosnek przeciskamy przez praskę.
Następnie wszystkie składniki wkładamy do głębokiej miski i blendujemy dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż do uzyskania jednolitej pasty.
na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ja podaję pastę na grzankach z chleba bądź bułki/bagietki. Na wierzch kładąc kawałki suszonego pomidora.
0 komentarze