Co zrobić jak się ma za dużo wolnego czasu i prawie dwa kilo łopatki? -Pieczeń rzymską.
Najlepsza alternatywa sklepowej wędliny,
Ja swoją zrobiłam z dodatkiem czerwonej papryki i świeżo posiekanej pietruszki.
Pracy przy przygotowaniu jej jest dość trochę, ale warta jest zachodu.
Składniki na ok 50 cm keksówkę:
- 1,70 kg łopatki wieprzowej.
- 2 jajka
- około 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 litra bulionu
- 1 papryka
- 2 cebule
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kolendra, musztarda, pieprz cayenne, papryka słodka,zioła prowansalskie,
- 3 ząbki czosnku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
Łopatkę mielimy, cebulę podsmażamy na oleju z dodatkiem liścia laurowego i paru ziaren ziela angielskiego na koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek .Gdy cebula zrobi się rumiana, przekładamy ją do wysokiego naczynia i blendujemy ją. Paprykę podsmażamy na patelni do momentu aż będzie miękka, uważając żeby się nam nie przypaliła, po czym zdejmujemy ją z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy: pieprz, kolendrę, pieprz cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Całość mieszamy dodając stopniowo przestudzony bulion i podsypując bułką tartą.
Na koniec dodajemy zblendowaną cebulę, pietruszkę, 2 łyżeczki ostrej musztardy, podsmażoną paprykę i sól do smaku, ponownie mieszając, jeżeli mięso będzie zbyt mokre dosypujemy bułki tartej.
Tak przygotowane mięso wykładamy do brytfanki, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy około godziny.
0 komentarze