Ciasto kruche to chyba najszybsza i najprostsza rzecz na świecie do przyrządzenia, zaraz po ugotowaniu wody oczywiście.
Oczywiście jeżeli będziemy trzymać się podstawowych zasad przyrządzania kruchego ciasta.
A jeśli w całe przygotowanie włożymy jeszcze trochę serca to gwarantuje że wrażenia smakowe będą niepowtarzalne :)
składniki na kruche ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła lub margaryny
- 50g cukru pudru
- 1 małe jajko
- kilka kropel cytryny
Mąkę i cukier wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło lub margarynę i kroimy nożem na małe kawałki. Następnie dodajemy cytrynę i jajko. Wyrabiamy ciasto, po czym wkładamy na około 1 godzinę do lodówki żeby je schłodzić.
Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i wykładamy do foremek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i pieczemy ok. 20 minut aż się zarumienią.
składniki na masę:
- 150 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- cukier wanilinowy
- konfiturę wiśniową ( lub inną, kwaśną )
sposób przygotowania;
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, po czym chłodzimy żeby był kompletnie zimny.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na białą masę, po czym dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Ucieramy do momentu uzyskania aksamitnej masy.
Upieczone i ostudzone babeczki możemy dekorować masą.
Na dno babeczki wykładamy łyżkę konfitury, a następnie dekorujemy kremem budyniowym za pomocą szprycy do tortów.
0 komentarze