Nie ma nic smaczniejszego, niż własnoręcznie wykonane pieczywo. Smakuje zdecydowanie lepiej niż to z marketu, a zapach który unosi się w domu podczas pieczenia, jest chyba najpiękniejszym elementem całego rytuału.
Dlatego gorąco zachęcam wszystkich do poświęcenia paru wolnych chwil, i przyrządzenia sobie pełnoziarnistych bułek.
składniki na 9 dużych bułek
- 4 szklanki mąki pszennej do wypieku chleba ( ja użyłam takiej )
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 400)
- 2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 1/2 opakowania drożdży
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki otrębów owsianych i pszennych
- ziarna : słonecznika, siemienia lnianego, sezam, pestki dyni.
- przyprawy: kminek mielony, ostropest plamisty
ponadto:
- 1 białko
- 2 łyżki mleka
Drożdże wrzucamy do miski i rozcieramy z cukrem aż się rozpuszczą.
Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąk, otręby, sól, kminek oraz ostropest i robimy w mące dołek do którego wlewamy drożdże.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do mąki z drożdżami dodajemy wodę, odcedzone ziarna, i wyrabiamy dodając ostudzone masło.
Wyrabiamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić nam od rąk, po czym przykrywamy najlepiej lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ciepłego miejsca.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego bułeczki, układamy na brytfance i pozostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie , białko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy bułki, na koniec posypujemy sezamem i słonecznikiem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Ja do piekarnika wkładam filiżankę z wodą żeby pieczywo miało chrupiącą skórkę.
Gdy bułeczki się upieką i zarumienią, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w piekarniku jeszcze przez ok 10 minut.
0 komentarze