Składniki:
- szklanka przegotowanej ciepłej wody
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 10 dkg drożdży
- 1szkl razowej mąki pszennej do wypieku chleba
- 2 szkl mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 60g czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów
Drożdże ucieramy z solą i cukrem. Dolewamy wody i oliwy z oliwek, dodajemy mąke z przyprawami, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ok 30 minut.
Oliwki kroimy na plasterki, a pomidory w cienkie paski.
Gdy ciasto nam wyrośnie dodajemy do niego oliwki z pomidorami i mieszamy,
Formujemy bagietki układamy na brytfance i odstawiamy ponownie na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do ~200 stopni i pieczemy około 30 minut.
Na dół piekarnika możemy włożyć naczynie z wodą.
0 komentarze