Słodkie, miękkie, niesamowicie wilgotne muffiny, po prostu idealne. Świetnie komponują się z różnymi nadzieniami, od krówek, przez owoce, batony, czekoladę po kremy orzechowe.
składniki na 14 muffin:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 100g cukru
- 1 torebka cukru waniliniwego
- 100ml oleju roślinnego
- 250 g jogurtu greckiego
- 7 krówek
- kilka kropel soku z cytryny
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą.
Jajko ubijamy z cukrem wanilinowymm. Do mąki dodajemy cukier, olej, jogurt oraz roztrzepane jajko i wszystko wymieszać na koniec dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papilotkami, ( 3/4 wysokości zagłębienia)
Krówki przekrawamy na pół i wciskamy po połowie do każdej z muffin tak aby cała była zakryta ciastem.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.
Gdy babeczki będą rumiane i upieczone ( sprawdzamy wbijając wykałaczkę, jak na wykałaczce zostanie ciasto- są jeszcze surowe, gdy wykałaczka będzie czysta - muffiny są gotowe )wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie jeszcze przez chwilę aby forma ostygła.
0 komentarze