pikle z cukini w zalewie curry

20:38

Ostatnio dostałam od koleżanki słoik pikli z cukini
 w zalewie curry. To była miłość od pierwszego wgryzienia.
Słodko-ostre kawałki cukini o aromacie curry skradły moje serce!
Gdy tylko dostałam od niej przepis, wiedziałam że muszę je zrobić. 
Olu, dziękuję! <3

składniki na zalewę:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 opakowanie przyprawy curry

2,5 kg cukini obieramy i kroimy w paski. Do przygotowanych słoików wrzucamy liść selera naciowego, odrobinę gorczycy, parę ziaren ziela angielskiego i plasterek cebuli. Cukinie układamy w słoiku na stojąco. na wierzch dodajemy ponownie seler i cebulę.
Zagotowaną zalewę wlewamy do słoików z cukinią, które następnie pasteryzujemy przez około 5-10 minut.


You Might Also Like

0 komentarze

About me

Nie jestem MasterChef'em.
Nie gotuje idealnie, tak jak każdy jestem tylko człowiekiem i mam prawo błądzić.
Czasem sypnę za dużo mąki, czasem drożdżówka nie wyrośnie, czasem beza opadnie. Mimo tych niepowodzeń nie poddaje się, tylko zawiązuje fartuch i działam dalej.
Największym sukcesem jest dla mnie to, że osoby które raz spróbują mojego wyrobu, wracają po więcej. :))


prawa autorskie

Zdjęcia umieszczane na moim blogu są mojego autorstwa. Proszę o niekopiowanie ich bez mojej zgody i poszanowanie moich praw!