Ostatnio w lodówce natknęłam się na paczkę boczniaków.
Zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich zrobić. Kotlety z boczniaków są już tak oklepane że na samą myśl o nich przeszły mnie ciarki.
Wpadłam na pomysł żeby przyrządzić z nich coś w rodzaju zupy, tyle że inną- słodko pikantną.
Był to strzał w dziesiątkę.
składniki :
- 250 g boczniaków
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 10 suszonych borowików
- 50 ml białego półsłodkiego wina
- 2 litry bulionu warzywnego
- przyprawy sól, pieprz, chilli, imbir.zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy.
- natka pietruszki do posypania.
sposób przyrządzenia:
Cebulę kroimy drobno i wrzucamy do garnka z nagrzaną oliwą, dodajemy parę ziaren ziela angielskiego i liść laurowy i podsmażamy.
Marchew kroimy w niewielkie paski, i dodajemy do podsmażonej cebuli.
Boczniaki kroimy w paseczki i dodajemy do garnka, gdy marchew zacznie się robić miękka i dodajemy wino i suszone grzyby.
Po 5 minutach zalewamy całość bulionem i przyprawiamy pieprzem, papryką imbirem i ziołami.
Pietruszkę siekamy i posypujemy naszą zupę :)
0 komentarze