składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 margaryna lub masło
1/2 szklanki cukru
kilka kropel
1 kg jabłek
cynamon
cukier wanilinowy
Zagniatamy ciasto z podanych składników jak najmniej je ugniatając, po czym wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wykładamy połowę ciasta na brytfankę, i dziurawimy widelcem całą powierzchnie żeby powietrze zgromadzone pod ciastem miało możliwość wydobycia się, dzięki czemu unikniemy nieestetycznych wybrzuszeń w cieście.
1 kg jabłek obieramy i kroimy w plastry i układamy obok siebie na cieście posypując dużą ilością cynamonu i cukru wanilinowego.
resztę ciasta wykładamy na jabłka w dowolnych kształtach.
Ja postanowiłam wyciąć gwiazdki :)
Tak przygotowane ciasto wkładamy na 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
0 komentarze