Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na spód od pizzy
składniki:
- 40 dkg mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 6 dkg masła
- 200ml mleka
- 5dkg drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i solą, następnie wlewamy lekko podgrzane mleko i odrobinę mąki i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Masło topimy.
Do odmierzonej mąki wlewamy ostudzone masło, oliwę z oliwek i wyrośnięty zaczyn.
Na koniec dodajemy żółtko i wyrabiamy.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Po 30 minutach ciasto możemy wykładać na brytfankę. Najlepiej przed tą czynnością wysmarować sobie ręce oliwą z oliwek żeby ciasto nie przyklejało nam się do dłoni.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem, dzięki temu ciasto wyrośnie nam proste,a pod spodem nie będzie gromadzić się powietrze.
Jeżeli chodzi o sos, stawiam na prostotę.
Blenduje przecier pomidorowy z obranym ze skórki i pokrojonym w kostkę pomidorem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano,tymiankiem solą i pieprzem.
0 komentarze