składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- kminek mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ziarna : słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam,
Drożdże i cukier wsypujemy do ciepłej wody, dokładnie wymieszamy i odstawiamy na kilka minut na bok.
Ziarna wsypujemy do miski i zalewamy gorącą woda, również odstawiając.
Sypkie składniki mieszamy po czym dodajemy wodę z drożdżami odcedzone ziarnami oliwę i ponownie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie, wykładamy do formy keksówki, i odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrośnie, polewamy wierzch wodą i posypujemy mąką, co sprawi ze nabierze chrupiącej skórki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około godzinę, Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.
Gdy chleb będzie gotowy wyłączamy piekarnik,i zostawiamy go jeszcze przez jakiś czas aż nieco ostygnie.
0 komentarze