Około rok temu, dostałam od koleżanki mojej babci oryginalną " gorącą mieszankę" czyli przyprawę garam masala.
Zastanawiałam się co z tym zrobić, otwarłam czeluści internetów i zainteresował mnie przepis na kurczaka tikka masala. Jest to brytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej.
Już za pierwszym razem zakochałam się w tym daniu. Niesamowita ostrość sosu przełamana jogurtem naturalnym tak idealnie komponuje się ze sobą, że danie to podbiło nie tylko moje serce, ale i moich znajomych.
marynata do kurczka:
- 1/2 kg fileta z kurczaka pokrojone w paski
- 1 mały jogurt naturalny
- łyżka oliwy
- przyprawy po jednej łyżeczce: imbir, cynamon, pieprz cayenne,kminu rzymski.
- łyżeczka przyprawy garam masala
- odrobina soku z cytryny
fileta marynujemy zalewając go jogurtem naturalnym, dodając oliwę, rozmiażdżone przyprawy w moździerzu sokiem z cytryny i przyprawą garam masala.
Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Sos pomidorowy:
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 2 łyżki masła
- 1 przecier pomidorowy
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy po łyżeczce: słodkiej papryki, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, imbiru, garam masala
- odrobina cukru
- ja zamiast pieprzu cayenne do sosu dodałam 1 łyżkę sosu sambal oelek co dodało mocy mojemu daniu.
ponadto:
- Posiekana pietruszka do posypania naszego dania
- łyżka jogurtu greckiego
- ryż ugotowany z łyżką curry
Czosnek kroimy drobno, i podsmażamy na maśle, dodajemy pomidory z przecierem pomidorowym i dalej podsmażamy.
Następnie podlewamy całość wodą, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami.
Kurczaka grillujemy na patelni, i wrzucamy do sosu pomidorowego.
Całe danie podajemy z ryżem i łyżką jogurtu greckiego, posypane natką pietruszki.
Kurczaka grillujemy na patelni, i wrzucamy do sosu pomidorowego.
Całe danie podajemy z ryżem i łyżką jogurtu greckiego, posypane natką pietruszki.
0 komentarze