Od dawna miałam ochotę zrobić mocno czekoladowy tort, który powali mnie na kolana.
Testowałam różne przepisy, które kończyły się rozczarowaniem bo czegoś w nich mi brakowało.
Dopiero niedawno temu, trafiłam na przepis na ciasto o dumne nazwie Tort Sachera.
Grzechem było zmieniać coś co już samo w sobie jest doskonałe, jednak nie mogłam się powstrzymać i do całego przepisu dodałam małe urozmaicenie od siebie w postaci musu czekoladowego.
składniki na tort:
- 150g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 150 g czekolady
- 8 jaj (białka i żółtka osobno)
- masło do posmarowania tortownicy
- pokruszone herbatniki
- dżem morelowy
Masło ubijamy z połową cukru pudru oraz roztopioną i ostudzoną w kąpieli wodnej czekoladą *
Następnie dodajemy po jednym żółtku aż do uzyskania gęstej piany. Całość podsypujemy mąką.
Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę, którą dodajemy do masy czekoladowej.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej herbatnikami tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni.
W tym momencie możemy przejść do przygotowania musu czekoladowego
*ja zamiast w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę w mikrofalówce. Połamaną czekoladę wrzucam do miski i zalewam całą mlekiem. Wkładam do mikrofalówki i nastawiam na około 3 minuty aż mleko zacznie wrzeć.
Mleko zlewam do osobnej szklanki a czekoladę mieszam, ona w tym czasie gęstnieje, dlatego należy do niej dodać wcześniej zlanego gorącego mleka, energicznie mieszając. Dolewamy go odpowiednio tyle, aż podczas mieszania czekolady, nie zastyga nam ona.
*ja zamiast w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę w mikrofalówce. Połamaną czekoladę wrzucam do miski i zalewam całą mlekiem. Wkładam do mikrofalówki i nastawiam na około 3 minuty aż mleko zacznie wrzeć.
Mleko zlewam do osobnej szklanki a czekoladę mieszam, ona w tym czasie gęstnieje, dlatego należy do niej dodać wcześniej zlanego gorącego mleka, energicznie mieszając. Dolewamy go odpowiednio tyle, aż podczas mieszania czekolady, nie zastyga nam ona.
składniki na mus:
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie śnieżki
Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, po czym dodajemy ją do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy.
Trzeba uważać żeby nie ubijać za długo śmietany żeby nam się nie zjechała.
Na spód wykładamy nasz mus czekoladowy po czym przykrywamy wierzchnią warstwą tortu.
Na górę wylewamy polewę
Składniki na polewę
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100g margaryny
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w dwóch łyżkach wrzącej wody
Do rondelka wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier.Następnie dodajemy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy całość ciągle mieszając. Gdy uzyskamy płynną masę zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao energicznie mieszając. Na sam koniec dodajemy roztopioną żelatynę.Gdy polewa nieco przestygnie, możemy ją wylać na nasze ciasto,
0 komentarze