Lasagne

17:20


Korzystając z okazji, że w końcu miałam wolny weekend. postanowiłam zrobić coś pracochłonnego na obiad.Stwierdziłam że lasagne to wystarczająco ambitne danie jak na wolne sobotnie południe. 
Na przygotowanie go poświęciłam dokładnie 3 godziny, ale efekt końcowy wynagrodził czas który spędziłam przy garach.

Do przygotowania jej użyłam co tylko znalazłam ciekawego w lodówce, dlatego trafił do niej seler naciowy i kapary.

składniki na sos pomidorowy:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule 
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • pół selera w korzeniu
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów
  • łyżka pokrojonych kaparów
  • 1 sos pomidorowy w kartonie
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie. papryka słodka i pieprz cayenne.


  


Cebulę drobno kroimy i podsmażamy razem z liściem laurowym i zielem angielskim.Gdy cebula się zeszkli wyciągamy liście i ziele angielskie i dodajemy pokrojoną w kostkę selera marchew i pietruszkę, rozgnieciony w prasce czosnek i  łodygi selera naciowego pokrojonego w paski.
Podsmażamy aż warzywa lekko zmiękną, po czym dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy.
Gdy mięso będzie gotowe, zaczynamy doprawiać, kaparami przyprawami rozdrobnionymi w moździerzu i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy. Możemy całość zakłócić łyżką mąki aby sos był nieco gęstszy. Gotujemy przez ok 5 minut cały czas mieszając po czy masz sos jest gotowy.





Teraz przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego

  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
  • 0.5 litra mleka
  • ziele angielskie, liść laurowy, odrobina soli pieprzu i gałki muszkatołowej.
Mleko zagotowujemy z liściem laurowym i  zielem angielskim, po czym studzimy.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy cały czas, tak by mąka się nie przyrumieniła.
Następnie wlewamy na patelnie mleko i energicznie mieszamy aż całość zgęstnieje tak by nie powstały grudki. Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową solą i pieprzem.

Gdy mamy przygotowane już oba sosy, możemy przejść do składania naszego obiadu.
formę żaroodporną wysmarowałam masłem, po czym na spód wyłożyłam płaty lazani, następnie posmarowałam je sosem beszamelowym i wyłożyłam warstwę sosu mięsnego który przykryłam kolejną warstwą płatów makaronowych, sosem beszamelowym, następnie warstwę sera żółtego startego sos mięsny i płaty makaronowe. Warstwy układałam aż sosy się skończyły, co drugą warstwę przekładałam serem a na sam wierzch dałam płaty makaronowe z sosem beszamelowym i ser żółty.

Tak przygotowaną Lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. 
Gdy paty makaronowe będą miękkie lazania jest gotowa.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy  ją tartym twardym serem ( ja użyłam grana padano ) 













You Might Also Like

0 komentarze

About me

Nie jestem MasterChef'em.
Nie gotuje idealnie, tak jak każdy jestem tylko człowiekiem i mam prawo błądzić.
Czasem sypnę za dużo mąki, czasem drożdżówka nie wyrośnie, czasem beza opadnie. Mimo tych niepowodzeń nie poddaje się, tylko zawiązuje fartuch i działam dalej.
Największym sukcesem jest dla mnie to, że osoby które raz spróbują mojego wyrobu, wracają po więcej. :))


prawa autorskie

Zdjęcia umieszczane na moim blogu są mojego autorstwa. Proszę o niekopiowanie ich bez mojej zgody i poszanowanie moich praw!