Aż wstyd się przyznać ale w tym roku kompletnie zapomniałam o świętach!
Zagięcie czasoprzestrzeni i pomylenie dni tygodnia, tylko u mnie są możliwe;D
Brak czasu na cokolwiek robi jednak swoje.
Wczoraj wieczorem po powrocie z pracy postanowiłam jednak spróbować coś upiec.
Z odnalezionych w kuchni składników zrobiłam muffinki kakaowe z jogurtem greckim.
Żeby wyglądały choć trochę świątecznie przyozdobiłam je kremem budyniowym i absolutnie fenomenalnymi jajeczkami czekoladowymi z milki!
Muffiny po upieczeniu nie dość że wyglądają niesamowicie uroczo, to smakują obłędnie!
Intensywnie czekoladowe, miękkie i wilgotne w środku. Jednym słowem: Idealne ;D
składniki na muffiny:
- 1 margaryna
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 150g jogurtu greckiego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 czekolady mleczne
Margarynę ucieramy na puszystą białą masę, dodając stopniowo cukier, nadal miksując do momentu aż cukier będzie niewyczuwalny.
Następnie dodajemy żółtka i jogurt grecki i mieszamy za pomocą łyżki dodając po części mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Na sam koniec dodajemy stopioną czekoladę, i ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy żeby wszystkie składniki się połączyły.
Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Przepis na krem budyniowy:
- 150 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- barwnik w żelu
sposób przygotowania;
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, po czym chłodzimy żeby był kompletnie zimny.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę, po czym dodajemy po łyżce ostudzony budyń i barwnik w żelu. Ucieramy do momentu uzyskania aksamitnej, jednolitej masy.
0 komentarze