Zupa meksykańska jest bezapelacyjnie jedna z najbardziej sytych zup. Lekko pikantna, o kwaskowym posmaku, mocno pomidorowa zupa jest idealna dla fanów meksykańskiej kuchni i ostrzejszych wrażeń. W smaku podobna do chilli con carne.
Przygotowanie jej zajmuje trochę czasu, jednak myślę że warto poświęcić go trochę na przyrządzenie jej.
składniki na klopsiki:
- 70dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 125ml bulionu
- cebula
- musztarda
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, oregano, kmin rzymski, papryka ostra, papryka słodka, sól pieprz.
Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie doprawiamy mięso ziołami solą, łyżeczką musztardy i pieprzem, dolewamy stopniowo bulion na przemian i podsypujemy bułką tartą. Całość mieszamy dodawając jajka.
Z wymieszanego mięsa formujemy klopsiki, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Ja na koniec smażenia polałam je sosem sojowym.
Składniki na zupę:
- 2 litry bulionu mięsnego, lub warzywnego
- puszka kukurydzy
- 2 papryki czerwone
- puszka fasoli czerwonej
- puszka pomidorów
- 150ml przecieru pomidorowego
- 50 ml wina
- ok 8 ziemniaków
- 3 łodygi selera naciowego
- natka pietruszki do posypania
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayenne lub pasta z chilli, papryka słodka, odrobina zmielonego kminu rzymskiego,
Do garnka wrzucamy pokrojone: paprykę, ziemniaki i seler naciowy i zalewamy bulionem. Gotujemy do czasu aż ziemniaki zaczną robić się miękkie, następnie dodajemy podsmażone klopsy, fasolę, pomidory w puszce, kukurydzę przecier pomidorowy i doprawiamy białym wytrawnym winem i przyprawami do smaku.
Gotujemy jeszcze przez około 15 minut, po czym zupa jest gotowa.
Podając ją posypujemy natką pietruszki.
Gotujemy jeszcze przez około 15 minut, po czym zupa jest gotowa.
Podając ją posypujemy natką pietruszki.
0 komentarze