Moją ulubioną porą roku jest jesień. Ogród przebarwia się wtedy w ciepłe barwy, a soczystą zieleń trawy pod stopami przykrywa dywan złocistych liści.
Ostatnie ciepłe promienie słońca padają na rumieniące się późne odmiany jabłek, winogron i gruszek, a z ogródków warzywnych wyglądają dojrzewające dynie.
Tym pomarańczowym tematem dzisiaj się zajęłam.
Mało kto wie ile dobroci zawiera w sobie ta niepozorna jagoda. Dynia jest niskokaloryczna, 10dag miąższu to zaledwie 28kcal, bogata jest w miedź, fosfor,wapń,potas, żelazo,cynk, selen oraz witaminy z grupy B, Witaminę: A, C, D, oraz B-karoten.
Warto wiedzieć, że nawet po ugotowaniu nie traci swoich wartości.
Ja z mojej dyni przygotowałam babkę dyniową. Niesamowicie miękka, pachnąca przyprawami korzennymi w dwóch wersjach : mocno korzenno-czekoladowej i mocno dyniowej o maślano-dyniowym posmaku.
do przygotowania dwóch ciast użyłam:
- 2 margaryny lub masła
- 500g musu dyniowego
- 600g masła
- 2 cukry wanilinowe
- 6 jaj
- 1kg mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo do ciasta dyniowego :
otarta skórka z cytryny i parę kropel soku z cytryny,
opakowanie skórki z cytryny kandyzowanej
do ciasta korzennego:
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Miąższ z dyni kroimy w kostkę i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175stopni przez około 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy go i blendujemy na mus, dodajemy stopione masło i blendujemy na aksamitną papkę.
Do musu dyniowo maślanego dodajemy połowę cukru i cukier wanilinowy i mieszamy do rozpuszczenia.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę po czym, dodajemy do musu dyniowo-maślanego na przemian z składnikami suchymi (mąka, proszek do pieczenia)
Gdy składniki się połączą, rozdzielamy ciasto na dwie części.
Do jednej dodajemy pokruszoną czekoladę, przyprawy korzenne i kakao.
Do drugiej otartą skórkę z cytryny sok z cytryny i skórkę kandyzowaną,
Wylewamy ciasta do brytfanek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około godzinę.
( sprawdzamy czy ciasto nam się upiekło, wbijając patyczek drewniany lub wykałaczkę, jeżeli patyczek po wyciągnięciu będzie suchy ciasto mamy gotowe, jeżeli zostanie na nim ciasto, musimy piec dalej ;)
![]() |
wersja czekoladowo-dyniowa |
wersja czekoladowo-dyniowa |
![]() |
wersja cytrynowo-dyniowa |
0 komentarze