Pierwszy dzień października, to oznacza że późna odmiana winogron w moim ogrodzie już jest coraz słodsza. Połączenie lekko kwaskowych winogron ze słodkim ciastem i kremem czekoladowym okazała się trafnym zestawieniem. Drugim wariantem było włożenie do środka muffiny białego ptasiego mleczka, jednak ta opcja okazała się nie najszczęśliwsza, bo ptasie mleczko postanowiło uciec z muffiny xD
składniki na 17 muffin:
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- ok 3 szklanek mąki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- kilka kropel soku z cytryny.
- 2 szklanki winogron
Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Gdy cukier rozpuści się, dodajemy do margaryny jajko i podsypujemy mąką z proszkiem i sodą dalej miksując. Gdy Ciasto będzie robić się gęste, podlewamy mlekiem.
Na koniec dodajemy sok z cytryny i winogrona, całość delikatnie mieszamy łyżką.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy wyłożonej papilotkami.
Do każdej muffiny wkładamy kostkę czekolady lub pół łyżeczki zmrożonego kremu czekoladowego.
Muffiny pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok 20 minut.
0 komentarze