Kolejny muffinkowy eksperyment. Tym razem obiecane tęczowe cupcakes.
Jako bazę postanowiła zrobić niezawodne muffinki z magnolia bakery a przepis znajdziecie tutaj!
Jednak zamiast lukru masłowego, postanowiłam ozdobić je kremem budyniowym.
składniki na krem na 20 cupcake'ów:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- pół szklanki cukru pudru
- laska wanilii
- 1 ziarenko kardamonu
- 1 kostka masła
Rondelek smarujemy masłem, wlewamy mleko dodajemy laskę wanilii, zmiażdżony kardamon, i doprowadzania do wrzenia.
mąkę mieszamy w małej ilości mleka (laskę wanilii wyciągamy w tym momencie) i wlewamy do mleka gdy będzie się gotować.
Od tego czasu energicznie mieszamy, i gotujemy jeszcze przez oko 3 minuty. Po tym czasie studzimy nasz budyń.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, po czym stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Żeby podbić smak masy, można dodać łyżeczkę spirytusu.
Możemy zabarwić masę barwnikiem spożywczym (ja uwielbiam te z oetkera <3) Jednak dałam całe opakowanie a kolor i tak wyszedł pistacjowy ;D
0 komentarze