Nieubłaganie zbliżają się święta. W większości domów, to czas wzmożonych porządków, i przygotowywania tysiąca łakoci.
Warto przygotować się wcześniej do pieczenia dużej ilości słodkości.
Nie wiem jak Wam, ale mi zawsze brakuje proszku do pieczenia, albo cukru wanilinowego.
W tym roku postanowiłam się zabezpieczyć na taką ewentualność. Jako że w lidlu była promocja na wanilię w laskach, postanowiłam przygotować sobie cukier z prawdziwą wanilią.
Najprostsza rzecz na świecie, wystarczy jedynie
- 1 kg cukru
- laska wanilii
- trochę chęci i czas :)
W sklepie można kupić cukier do wypieków, od zwykłego różni się tylko tym, że jest nieco drobniejszy niż zwykły biały.
Ja wzięłam ten najzwyczajniejszy biały, wsypałam do słoika i potraktowałam go blenderem.
Laskę wanilii przecięłam wzdłuż na pół i przytrzymując palcem jedną końcówkę laski, nożem przejechałam po całej długości wanilii wyciągając w ten sposób nasionka, które są najbardziej aromatyczną częścią rośliny.
Nasiona jak i całą laskę wsypujemy do słoika z cukrem, szczelnie zamykamy i potrząsamy przez chwilę.
Tak przygotowany cukier odstawiamy na 2 tygodnie aby nabrała aromatu.
W ten sposób otrzymujemy 1 kg cukru z prawdziwą wanilią za około 10 zł. podczas gdy kupując w sklepie zapłacilibyśmy za gotowy produkt około 100zł za 1 kg.:)
Do naszego cukru można odrobinę kardamonu, który nada jeszcze lepszy aromat :)
0 komentarze