Zimowe przeziębienia sprawiają, że jeszcze bardziej tęsknię za latem.
A gdy człowiek jest zasmarkany, idealnym sposobem na szybsze zmierzenie się z chorobą jest duża dawka witamin w postaci świeżych warzyw, w tym moja ukochana czerwona papryka <3
Taka warzywna bomba witaminowa jest świetną odskocznią po świątecznym przejedzeniu ;D
Dziś w kuchni razem z mamą.
Postanowiłyśmy zrobić naszą ulubioną sałatkę nicejską, w której zakochałyśmy się tego lata, gdy pierwszy raz ją przyrządziłam.
Niestety wersja okrojona bo bez fasolki szparagowej, ale ten mały drobiazg nie ujął smaku naszej kolacji.
skłądniki:
- pół główki sałaty lodowej
- jeden zielony ogórek
- puszka tuńczyka w oleju
- słoik czarnych oliwek
- 3 pomidory
- 1 papryka czerwona
- dwie małe cebule czerwone
- 5 jajek ugotowanych na twardo
sos
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz, przyprawa do sałatek.
sałatę umyć i poszarpać, paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka, pomidory i ugotowane jaja pokroić w ćwiartki.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dodajemy sos przygotowany z jogurtu greckiego, majonezu i przypraw.
Na sam koniec szatkujemy świeżą bazylię i doprawiamy nią naszą sałatkę! :)
0 komentarze