Korzystając z okazji, że w końcu miałam wolny weekend. postanowiłam zrobić coś pracochłonnego na obiad.Stwierdziłam że lasagne to wystarczająco ambitne danie jak na wolne sobotnie południe.
Na przygotowanie go poświęciłam dokładnie 3 godziny, ale efekt końcowy wynagrodził czas który spędziłam przy garach.
Do przygotowania jej użyłam co tylko znalazłam ciekawego w lodówce, dlatego trafił do niej seler naciowy i kapary.
składniki na sos pomidorowy:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- pół selera w korzeniu
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 puszki pomidorów
- łyżka pokrojonych kaparów
- 1 sos pomidorowy w kartonie
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy wg uznania: sól, pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie. papryka słodka i pieprz cayenne.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy razem z liściem laurowym i zielem angielskim.Gdy cebula się zeszkli wyciągamy liście i ziele angielskie i dodajemy pokrojoną w kostkę selera marchew i pietruszkę, rozgnieciony w prasce czosnek i łodygi selera naciowego pokrojonego w paski.
Podsmażamy aż warzywa lekko zmiękną, po czym dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy.
Gdy mięso będzie gotowe, zaczynamy doprawiać, kaparami przyprawami rozdrobnionymi w moździerzu i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy. Możemy całość zakłócić łyżką mąki aby sos był nieco gęstszy. Gotujemy przez ok 5 minut cały czas mieszając po czy masz sos jest gotowy.
Teraz przechodzimy do przygotowania sosu beszamelowego
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek mąki
- 0.5 litra mleka
- ziele angielskie, liść laurowy, odrobina soli pieprzu i gałki muszkatołowej.
Mleko zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, po czym studzimy.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy cały czas, tak by mąka się nie przyrumieniła.
Następnie wlewamy na patelnie mleko i energicznie mieszamy aż całość zgęstnieje tak by nie powstały grudki. Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową solą i pieprzem.
Gdy mamy przygotowane już oba sosy, możemy przejść do składania naszego obiadu.
formę żaroodporną wysmarowałam masłem, po czym na spód wyłożyłam płaty lazani, następnie posmarowałam je sosem beszamelowym i wyłożyłam warstwę sosu mięsnego który przykryłam kolejną warstwą płatów makaronowych, sosem beszamelowym, następnie warstwę sera żółtego startego sos mięsny i płaty makaronowe. Warstwy układałam aż sosy się skończyły, co drugą warstwę przekładałam serem a na sam wierzch dałam płaty makaronowe z sosem beszamelowym i ser żółty.
Tak przygotowaną Lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Gdy paty makaronowe będą miękkie lazania jest gotowa.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy ją tartym twardym serem ( ja użyłam grana padano )
0 komentarze